Aktivnosti program/projekt 2023:

 

03.01. Obilježavanje 31. godišnjice Dana obrane Općine Poličnik polaganjem vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Suhovarima te na centralnom križu pred Crkvom Sv. Nikole u Poličniku. Poslije polaganja služena je Sveta Misa, nakon mise druženje i domjenak.

08. 01. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Obilježena je obljetnica stradanja Hrvoja Perića (24.03.1975. - 08.01.1991.). Udruga je zajedno sa obitelji položila cvijeće, zapalila svijeće te izmolila molitvu u spomen na poginulog Hrvoja Perića na obiteljskoj grobnici u Zemuniku Donjem. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

18.01. Stradanje obitelji Čengić  Udruga je zajedno sa članovima obitelji Čengić, Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradonačelnikom grada Benkovca g. Tomislavom Bulićem, dogradonačelnikom grada Benkovca g. Tomislavom Klaricom, izaslanikom podpredsjednika Vlade i ministrom hrvatskih branitelja g. Tome Medveda tajnik Ministarstva hrv. branitelja g. Darko Nekić, načelnikom općine Ervenik g. Nenadom Burzom i njegovim suradnicima te mnogim drugima obilježili 31. obljetnicu stradanja četveročlane obitelji Čengić iz Ervenika koja je mučki ubijena 18. studenog 1992. godine. Nakon obilježavanja Udruga je odala počast molitvom i paljenjem svijeća poginulom hrv. branitelju Ivici Pešutu na mjestu pogibije ispred spomenika u Borovićinu selu.

20.01. Obilježavanje Dana Općine Jasenica

21.01. Obilježavanje 30. obljetnice VRO Maslenica 

21.01. Povodom VRO Maslenica u Zadru je održan koncert Orkestra HRM-a, klape HRM Sv. Juraj i klape MUP Sv. Mihovila

22.01. U sjećanje na poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica položeni su vijenci i upaljene svijeće na spomen obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću, na spomen obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom i na spomen obilježju postrojbama HRM-a u Posedarju. Kod spomen križa na Masleničkom mostu izaslanstva su odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, a odavanje počasti uveličali su Vitezovi vranski i Sinjski alkari. Sa Masleničkog mosta i ove godine krenuo je Memorijalni maraton "Da se na zaboravi" Sveta misa za Domovinu služena je u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama, a liturgijske dijelove pjevala je policijska klapa "Sveti Mihovil" Udruga je ponosno i dostojanstveno obilježila 30. obljetnicu VRO Maslenica

24. 01. U organizaciji branitelja i Mjesnog odbora Crno obilježena je 30. obljetnica VRO Maslenica te oslobađanje mjesta Crno. Odavanje počasti poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima služenjem svete mise i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na spomen obilježju, zatim druženje s prijateljima uz jelo i piće.

25.01. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je zajedno sa članovima obitelji položila cvijeće, zapalila svijeću te izmolila molitvu u spomen na poginulog Miljenka Šljepicu (14.05.1979.- 25.01.1993.) na Gradskom groblju Zadar, i u spomen na poginulog Davora Zelića (16.01.1975.- 25.01.1993.) na mjesnom groblju Popovići. Poslije smo se družili s obitelji. Za vrijeme VRO Maslenica "93 dana 25.01.1993. zajedno su poginuli Davor i Miljenko od nagazne mine na Pločama kod Zadra. Počivajte u miru Božjem Hrvatski anđeli

26.01. Povodom ubojstva nevinih civila mještana Zatona Obrovačkog premjerno je prikazan dokumentarni film "Kronika zločina u Modrićima" redatelja Luke Klapana u prostorijama Općine Jasenice. U filmu su prikazani događaji u kojem su ubijeni tamošnji civili, među kojima je bio i Luka Modrić, djed hrvatskog nogometnog reprezentativca. Obdukcijski nalazi pokazali su da su civili ubijeni hicima iz vatrenog oružja i to uglavnom s leđa. Modrićev djed stradao je nakon što je dostavio hranu onima koji su se skrivali po šumi. Jedan od skrivenih rođaka je kratko nakon njegovog odlaska vidio automobil s pripadnicima srpskih para postrojbi, a slijedećeg dana u blizini je pronađeno Modrićevo tijelo.

27.01. Povodom 30. obljetnice ubojstva civila Zatona Obrovačkog položili smo vijence i zapalili svijeće na spomen obilježju -kapelici u Maričićima Gornjim. Nakon obilježavanja održana je sv. misa u Obrovcu. Oslobađanjem teritorija u VRO Maslenica srbočetnici su u odmazdi ubili nevine civile, za zločin nitko nije odgovarao. Zločin je počinjen neposredno nakon akcije Maslenice u kojoj su hrvatske snage oslobodile zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik. Dana 26.01.1993. godine pripadnici tzv SAO Krajne rafalom iz vatrenog oružja pobili su nevine civile.

07.02. Održan je radni sastanak sa gradonačelnikom grada Zadra g. Brankom Dukićem, pročelnicom ureda za kulturu i šport gđom Dinom Bušić, Bivšim ravnateljem Zavoda za zaštitu spomenika g. Miljenkom Domjan i savjetnikom gradonačelnika za udruge g. Tihomirom Bakarić. Tema sastanka spomenik Hrvatskim civilnim stradalnicima Domovinskog rata Zadarske županije u Zadru.

09.02. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Dana 09.02.2023. Udruga je u Medviđi položila cvijeće. zapalila svijeću te izmolila molitvu u znak sjećanja na 30. godišnjicu ubojstva Mire Erstić (07.03.1975.- 09.02.1993. ubijena u Medviđi) Prilikom granatiranja Biograda n/m poginula je Stoja Erstić, njezina majka.

09.02. Povodom stradanja nevinih civila iz Medviđe tijekom Domovinskog rata Udruga je zajedno sa mnogobrojnim članovima obitelji poginulih civila mještana Medviđe, položila vijenac i zapalila svijeće na spomen obilježju u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM, nakon polaganja sveta misa. U zaseoku Erstić 09. veljače 1993. godine srbočetnici su ubili 10 nedužnih hrvatskih civila. Zločin je uslijedio kao odmazda za pothvate Hrv. vojske u Akciji Maslenica. Počinitelji su poznati ali nažalost do danas nitko nije odgovarao za ove zločine unatoč tome što se znaju imena egzekutora. Najmlađa žrtva imala je nepunih 18 godina.

11.02. Povodom 30. obljetnice VRO Maslenica "93 Udruga je zajedno sa svim izaslanstvima odala počast poginulim hrv. braniteljima, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježjima 145. brigade HV, HRM i 2. gardijske brigade Gromovi u Novigradu, te polaganjem vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilima (šest civila od toga dvoje nestalih) mještana Paljuva.

23. 02. Održan je sastanak sa gradonačelnikom grada Zadra g. Brankom Dukićem, pročelnicom ureda za kulturu i šport gđom Dinom Bušić, umirovljenim ravnateljem Zavoda za zaštitu spomenika g. Miljenkom Domjan, savjetnikom za udruge g. Tihomirom Bakarić. Tema sastanka spomenik Hrvatskim civilnim stradalnicima Domovinskog rata Zadarske županije.

09.03. Održan je sastanak Izvršnog odbora Udruge.

14. 03. Obilježavanje 30. obljetnice pogibije bojnika Nenada Mataka.

19.03. Polaganjem vijenaca, paljenje svijeća te molitvom obilježena je 31. obljetnica stradanja šestero nedužnih civila svi prezimena Arbanas- Anica, Kosara, Ljubica, Marijan i Mirko, te obljetnica sjećanja na dane progonstva hrvatskog stanovništva.

22.03. Polaganjem vijenaca, paljenje svijeća i molitva na spomen obilježju obilježili smo godišnjicu ubojstva Nike Žilića, nevina civila žrtve velikosrpske agresije koji je 21. ožujka 1992. godine mučki ubijen na kućnom pragu u Podgrađu kod Benkovca

28. 03. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji- 28.03.2023. Udruga i članovi obitelji Bibić položili su cvijeće, zapalili svijeće te izmolili molitvu u spomen na poginulu djevojčicu Martinu Bibić (28.12.1984.-28.03.1993.). Nakon molitve druženje s obitelji. Martina je poginula tokom granatiranja grada Zadra Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

18.04. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je sa članovima obitelji položila cvijeće, zapalila svijeće te izmolila molitvu u spomen na poginulu djecu. Marija Uskoka (11.09.1979. - 18.04.1993.) na obiteljskoj grobnici u mjesnom groblju u Lisičićima - Marina Karamarka (26.04.1980.-18.04.1993.), kojem su preminula oba roditelja na mjesnom groblju u Kruševu. Obitelj Uskok i Karamarko su kao izbjeglice bili smješteni u gradu Zadru. Marijo i Marin su zajedno poginuli od tzv. "zvončića", tom prilikom je Marijeva sestra Nikolina ranjena. Počivajte u miru Božjem Hrvatski anđeli

18.04. Udruga je sudjelovala na obilježavanju 30. godišnjice osnutka Zadarske županije. Polaganje vijenaca  te paljenje svijeća na Gradskom groblju i svečana sjednica Županijske skupštine povodom 30. rođendana Županije 

23. 04. Povodom sv. Jurja obilježavanje sjećanja na poginule hrvatske branitelje i civile Raštevića te na umrle branitelje pripadnike MUP-a. Položili smo vijence, zapalili svijeće i izmolili molitvu, nakon toga druženje uz domjenak

24.04. Udruga je sudjelovala na predavanju "PTSP i popratne bolesti, kako se liječiti i nositi s njima" u organizaciji Udruge Hrvatsko Bilo i UHBOPTSP Zadarske županije.

24.04. Sastanak Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Zadarske županije 

27. 04. Sastanak Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga Zadarske županije