Aktivnosti program/projekt 2022:

03.01. Obilježavanje 30. godišnjice Dana obrane Općine Poličnik polaganjem vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Suhovarima te na centralnom križu pred Crkvom Sv. Nikole u Poličniku. Poslije polaganja Sv, Misa te domjenak u sportskoj dvorani. Sudjelovali su obitelji iz Kaštela, PUME Varaždin, Koordinacija Udruga Zadarske županije, Specijalna policija, 112  Brigada, Dragovoljci i branitelji općine Poličnik, izaslanik ministarstva hrvatskih branitelja Tome Medveda g. Darko Nekić, predstavnici grada Zadra i Zadarske županije.

08. 01.  HRVATSKI ANĐELI Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu Zadarske županije - Danas je obilježena obljetnica stradanja Hrvoja Perića (24.03.1975. - 08.01.1991.) Udruga je zajedno sa članom obitelji položila cvijeće, zapalila svijeću te izmolila molitvu u spomen na poginulog Hrvoja na obiteljskoj grobnici u Zemuniku Donjem. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

18.01. Sjećanje na ratni zločin u Erveniku. Obilježena je 30. obljetnica stradanja četveročlane obitelji Čengić iz Ervenika koja je mučki ubijena 18. siječnja 1992. godine. Tada su pripadnici tzv. Krajinske milicije ni krive ni dužne, zvjerski u podrumu obiteljske kuće ubili, zapalili i zaklali oca Dragu (39)  majku Nevenku (31) i njihovu dvojicu maloljetnih sinova , Slobodana (11) i Gorana (4). Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na obiteljskoj grobnici obitelji Čengić i na spomen obilježju ispred obiteljske kuće Čengićevih. Za ovaj monstruozan zločin odgovarala je tek jedna osoba dok preostalih sedam krvnika koji su sa  Damirom Travicom bili optuženi za ratni zločin još uvijek nisu dostupni hrvatskim vlastima. Nakon odavanja počasti obitelji Čengić odali smo počast Ivici Pešutu na mjestu pogibije ispred spomenika u Biovčinu selu.

19.01. Sastanak Udruge i gradonačelnika grada Benkovca gosp. Tomislava Bulića povodom imenovanja Ulice hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata koji se planira u mjesecu lipnju 2022. godine za vrijeme obilježavanja Dana grada Benkovca. 

21.01. Povodom posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji zajedno sa ministrom mora , prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković započet je u Maslenici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica "93. Na poziv Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovala i naša Udruga.

21.01. Povodom obilježavanja 29. Obljetnice VRO Maslenica "93. dočekali smo goste, Udrugu veterana oklopne bojne 5. GBR Hv Sokolovi iz Vinkovaca

22.01. Obilježili smo 29. obljetnicu početka VRO Maslenica "93. odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Središnjem križu , Gradsko groblje u Zadru, na spomen obilježje 3. bojne 4. bardijske brigade Imotski sokolovi, te program u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima - Kocke, mimohodom postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama povodom 29. obljetnice VRO Maslenica uz pratnju Orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Održana je sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Šime, polaganje vijenaca na spomen obilježju 3. gardijske brigade  Kune u Kašiću, 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, kod spomen obilježja križa kod Masleničkog mosta za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica "93. održana je sv. misa u crkvi sv. Frane, Podprag

25. 01. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji Udruga je zajedno sa roditeljima i obitelji ubijene djece položila cvijeće, zapalila svijeće i izmolila molitvu u spomen na poginulog Miljenka Šljepicu (16.01.1979.-25.01.1993.) na Gradskom groblju Zadar i Davora Zelića (16.01.1975.-25.01.1993.) na mjesnom groblju Popovići. Poslije smo se družili s obiteljima. Za vrijeme VRO Maslenica "93. dana 25.01.1993. zajedno su poginuli Davor Zelić i Miljenko Šljepica od nagazne mine na Pločama kod Zadra. 

26.01. U organizaciji općine Jasenice obilježena je 29. obljetnica sjećanja na ubijene civile, mještane Zatona Obrovačkog. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća te molitva na spomen obilježju -kapelica u Maričićima Gornjim, Sveta misa nakon obilježavanja u crkvi sv. Josipa u Obrovcu, nakon mise druženje uz večeru.

02.02. Održan je sastanak Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga u prostorijama Udruge DVDR Zadar

12.02. Povodom 29. obljetnice VRO Maslenica "93. u Novigradu odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju 145. brigade HV, HRM i 2. gardijske brigade Gromovi, te polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju braniteljima i civilima mještanima Paljuva.

13.02. Povodom stradanja nevinih žrtava iz Medviđe tijekom Domovinskog rata polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježju u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM. Nakon toga Sv. Misa Zadušnica u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. U zaseoku Erstići 09. veljače 1993. godine srbočetnici su ubili 10 nedužnih hrvatskih civila Zloćin je uslijedio kao odmazda za pothvat Hrv. vojske u Akciji Maslenica. Počinitelji su poznati ali nažalost, do danas nitko nije odgovarao za ove zločine, unatoč tome što se znaju imena egzekutori. Najmlađa žrtva imala je nepunih 18 a najstarija 88 godina. U Medviđi je tijekom Domovinskog rata ubijeno još 8 hrvatskih civila. 

13.02. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je položila cvijeće, zapalila, svijeću te izmolila molitvu u znak sjećanja na 29. godišnjicu ubojstva Mire Erstić (07.03.1975.- 09.02.1993. ubijena u Medviđi). Prilikom granatiranja Biograda n/m poginula je Stoja Erstić, njezina majka.

24.02. Sastanak Izvršnog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije 

03.03. Sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske 

04.03. Sastanak Nadzornog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata

09. 03. Održan sastanak Izvršnog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije

12.03. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća te molitva u znak sjećanja na poginulog hrvatskog branitelja Nenada Mataka Mehu

17.03. Obavijest članovima - U subotu 19.03.2022. u Domu sindikata će se održati 6. Izborna skupština i 24. obljetnica osnutka Udruge. Pozvani su svi članovi Udruge putem telefona. Danas su naše članice očistile i pripremile prostorije Doma sindikata za skupštinu. 

18.03. Članovi Udruge su sudjelovali na radionici/edukaciji u okviru projekta "Razminiranje i društveno -gospodarska integracija" financiranog u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Edukacija se održala u Centru za razvoj i edukaciju u Poličnik.

19.03. U Domu sindikata održana je 6. Izborna skupština i 24. Obljetnica osnutka Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije koja je jednoglasno izabrala za predsjednicu Udruge gđu. Ljubicu Krcić te za dopredsjednicu gđu. Miru Šljepicu , zatim tijela Udruge, Izvršni i Nadzorni odbor Časni sud, Tajnicu, Likvidatora, zastupnika Udruge u Zajednicu udruga, delegate za Sabor Zajednice udruga i člana Nadzornog odbora za Zajednicu udruga. Nakon završetka Skupštine domjenak i druženje. Župan Božidar Longin se ispričao zbog ne mogućnosti dolaska  te poželio Udruzi sve najbolje  u budućem radu. Zahvaljujemo svim prisutnima, članovima Udruge, gostima te medijima na nazočnosti.

21.03. Umrla Vesna Bosanac ravnateljica vukovarske bolnice

21.03. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te molitvom obilježena je 30. obljetnica stradanja šestero nedužnih civila svi prezimena Arbanas - Anica, Kosara, Ljubica, Marijan i Mirko, te sjećanje na dane progonstva hrvatskog stanovništva. Smilčić je stradao u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su srpski odmetnici uz pomoć JNA počinili ratne zločine u ovom selu, ubijali nedužne civile, mučili, silovali žene, iza sebe  su ostavili pustoš. Polaganju su prisustvovali obitelji ubijenih civila, izaslanstva Grada Benkovca kojeg je predvodio gradonačelnik Tomislav Bulić, Boris Erceg, Udruga, predstavnik Policijske postaje Benkovac i predstavnici Udruge 9. GB Vukovi Benkovac

21.03. Udruga je zajedno sa obitelji položila vijenac, zapalila svijeće, izmolila molitvu u Podgrađu kod Benkovca na spomen- obilježju i mjestu ubojstva, Nikoli Niki Žiliću nevinoj civilnoj žrtvi velikosrpske agresije koji je 21. ožujka 1992. godine mučki ubijen sa 4 metka na kućnom pragu. Poslije smo se družili s obitelji.

21.03. Povodom obilježavanja 29. obljetnice pogibije pripadnika 7. domobranske pukovnije i 93. krila HBZ poginulih u Škabrnji 18. i 23.03.1993. u obrani dostignutih crta VRO "Maslenica" odali smo počast poginulim hrvatskim braniteljima. Održana je Sv. misa zahvalnica za poginule hrvatske branitelje u Crkvi Svi Svetih na groblju Sukošan -Debeljak te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa na Mjesnom groblju Sukošan-Debeljak 

26.03. Obilježavanje 9. godišnjice smrti hrvatskog branitelja i predsjednika UDVDR-a Zadar Bože Belića. Sveta misa zadušnica u crkvi Srca Isusova te polaganje vijenaca na Gradskom groblju Zadar 

28.03. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji- 28.03. Udruga je zajedno sa članovima obitelji položila cvijeće, zapalila svijeće te izmolila molitvu u spomen na poginulu djevojčicu Martinu Bibić (28.12.1984.-28.03.1993.) Poslije smo se družili sa obitelji. Martina je poginula tokom granatiranja  grada Zadra. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

06.04.  Na poziv župana Zadarske županije održan je radni sastanak na kojem se prezentiralo idejno rješenje spomen područja Za Dar Domovini te nas izvijestili o daljnjim aktivnostima na pripremi projektne dokumentacije i provedbi projekta

08.04. Na Katoličkom groblju u Tenja ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 11 civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, mještana Tenje ekshumiranih u studenom 2021. godine iz masovne grobnice u Boboti u Vukovarsko-srijemskoj županiji

09.04. U Zagrebu je održan VIII Izborni sabor Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske na kojem je sudjelovalo 7 članova Izvršnog odbora (delegati sabora) naše Udruge. Za predsjednicu Zajednice izabrana je gđa, Julijana Rosandić, a za dopredsjednice gđa. Ljubica Krcić i gđa. Ružica Bisaha. Za člana Nadzornog odbora Zajednice izabran je g. Hinko Brandejz (član Izvršnog odbora naše Udruge). Nakon Sabora naša Udruga je nastavila druženje uz prigodan ručak i sastanak Izvršnog odbora u Karlovcu.

18.04. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji 18.04.2022. Udruga je i ove godine zajedno sa članovima obitelji položila cvijeće, zapalila svijeće te izmolila molitvu u spomen na poginulu djecu Marija Uskoka (11.09.1979.-18.04.1993.) na mjesnom groblju u Lisičićima, i Marina Karamarka (26.04..1980. - 18.04.1993.) kojem su preminula oba roditelja, na mjesnom groblju u Kruševu. Obitelj Uskok i Karamarko su kao izbjeglice bili smješteni u gradu Zadru. Marijo i Marin su zajedno poginuli od tzv. "zvončića", tom prilikom je Marijeva sestra Nikolina ranjena. Počivajte u miru Božjem Hrvatski anđeli..

20.04. Polaganjem vijenaca podno Središnjeg križa na Gradskom groblju te svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježili smo Dan Zadarske županije

23.04. U povodu blagdana Sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Raštevića, polaganje vijenaca, paljenje svijeća te molitva na spomen-obilježju hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima Domovinskog rata Raštevića. Nakon polaganja domjenak i druženje.

23.04. Na poziv Udruge ratnih veterana 9. gbr. Vukovi podružnica Benkovac naša Udruga je sudjelovala na obilježavanju 30-te godišnjice osnutka 9.GBR Vukovi te okupljanje bivših pripadnica brigade Vučica. Nakon mise zadušnice u crkvi rođenja Blažene Djevice Marije u Benkovcu program je nastavljen na trgu Dr. Franje Tuđmana u Benkovcu odavanjem počasti ispred spomenika braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku. Na lokacijama obilaska stradavanja hrvatskih civila Bruška - Gornji Marinovići i Medviđa dočekala ih je voditeljica programa gđa. Ljubica Krcić predsjednica naše Udruge koja je zajedno sa našim članovima udruge, Ljiljana Marinović i Mica Mršić okupljenim Vučicama predočila strahote koje su se dogodile u tim mjestima prije trideset godina, a od ruku srbočetničkih hordi. Vučice i svi ostali gosti imali su priliku čuti strašna svjedočanstva od neposrednih svjedoka događaja čiji su članovi obitelji ubijeni. Na oba dvije lokacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svim hrvatskim civilnim žrtvama Domovinskog rata. Vijence su zajednički polagali i zapalili svijeće članovi 9. GBR i Vučice, naša Udruga i Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar,. Nakon programa zajednički ručak i druženje. Hvala Udruzi 9. GBR Vukovi na pozivu i druženju 

01.05. HRT 1 u 20,10 h prikazan je dokumentarni film "Od toga dana" priča o roditeljima koji su pretrpjeli najveći i nenadoknadiv gubitak, pogibiju svojega djeteta. Scenaristica i redateljica Slavica Šnur.

05.05. Održan je sastanak Izvršnog odbora Udruge

18.05. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je zajedno sa obitelji obilježila sjećanje na Nedjeljka Gagića (25.01.1975. - 18.05.1992.). Položili smo cvijeće, zapalili svijeće te izmolili molitvu na obiteljskoj grobnici u Biogradu n/m. Nakon polaganja i molitve druženje s obitelji. Nedjeljko (17) je poginuo prilikom granatiranja Biograda na Moru 18.05.1992. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

20.05. Udruga je bila nazočna na obilježavanju 30. obljetnice vojne akcije Jaguar. Polaganje vijenaca na Gradskom groblju Zadar započelo je obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja brda Križ. Nakon toga predstavnici branitelja, sudionici akcije i predstavnici lokalne i državne vlasti sudjelovali su na svečanoj akademiji koja se održala na samom brdu Križ. Tadašnji zapovjednici 159. brigade i organizatori akcije Frane Šarić i Ivan Vitanović prisjetili su se ratnih zbivanja tih dana u svibnju 1992. i akcije koja je bila od iznimne važnosti za Zadar i neposrednu okolicu. Akademiji su nazočili i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Špiro Janković. izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, načelnik općine Bibinje Šime Sekula, i brojni drugi uzvanici.

26.05. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji 26.05.2022. Udruga je zajedno sa obitelji obilježila sjećanje na na Tomislava Sučevića (10.06.1973.- 26.05.1992.). Položili smo cvijeće, zapalili svijeće te izmolili molitvu na obiteljskoj grobnici u Galovcu. Nakon toga smo se družili sa obitelji. Na današnji dan 26.05.1992. prilikom granatiranja grada Zadra četiri mladića su se sklonila u podrum a zatim je nepoznati počinitelj bacio bombu. Tom prilikom se Tomislav Sučević bacio na bombu kako bi spasio živote svojih prijatelja te poginuo. Jedan od prijatelja je zadobio teške ozljede oka. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

27.05. Povodom Dana državnosti 27.05.2022. na Gradskom groblju u Zadru položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile. 

30.05. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je obilježila sjećanje na Vladimira Vrkića (30.03,1980.- 30.05.1995.) polaganjem cvijeća, paljenjem svijeće te molitvom na Gradskom groblju u Zadru. Vladimir je poginuo na današnji dan 30.05.1995. od mine u mjestu Dobra Voda u blizini grada Benkovca. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

02.06 Održan sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske u Zagrebu

03.06. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Danas je Udruga zajedno sa obitelji obilježila sjećanje na Šimu Baričića (22.09.1990.- 03.06.1993.) polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te molitvom na obiteljskoj grobnici . Šime je najmlađa žrtva srbočetničke agresije u Zadarskoj županiji , imao je samo 3 godine kada je ubijen tokom napada na Sveti Filip i Jakov. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele

10.06. U organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI i predsjednika udruge g. Đure Glogoškog a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, održan je Okrugli stol na temu "Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima na kojem je prisustvovala Naša Udruga

10.-12.06. Udruga je sudjelovala na 20. Susretu sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ-velika žrtva" u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske. U Crkvi svetog Trojstva služena je sveta misa, nakon čega su, u spomen i sjećanje na 402 djece, koja su ubijena u Domovinskom ratu, zapaljene svijeće i položeni vijenci ispred spomen obilježja "Prekinuto djetinjstvo" 

11.06. Povodom obilježavanja Dana grada Benkovca polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za sve poginule hrvatske branitelje i civile na Gradskom groblju, te Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca

12.06. Obljetnica sjećanja na stradanje civila u Rodaljicama (Luka i Grgica Šunić, Marija Šunić, Milka Grgas, Josip Grgas) Udruga je položila vijenac i zapalila svijeće u sjećanje na 30. godišnjicu pogubljenja nedužnih civila u Domovinskom ratu u mjestu Rodaljice.

14.06. Udruga je prisustvovala obilježavanju 29. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi HV -a Marijana Puljća, Joze Tomića, i Karla Paića, te dvoje civila Lidije Vrankulj i Danijele Vidaković, koji su poginuli 14. lipnja 1993. od kazetne bombe na plaži Soline u Biogradi n/m. Okupljanjem ispred Gradske uprave krenuo je mimohod do Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima na plaži Soline gdje se odala počast polaganjem vijenaca, paljenje svijeća te molitvom za sve poginule. Nakon toga svečani ručak i druženje.  

21.06. Udruga je sudjelovala na obilježavanju 25-te obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zadar. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i umrle Hrvatske branitelje podno Centralnog križa na Gradskom groblju Zadar, odana je počast i preminulom predsjedniku Udruge Boži Beliću. U sklopu obilježavanja blagoslovljene su novo uređene prostorije Udruge i spomen soba. Nakon toga domjenak i ugodno druženje.

28.06. Obilježena je 31. godišnjica osnivanja 112. Brigade HV Zadar. Polaganje vijenaca, odavanje počasti te molitva za poginule pripadnike 112. brigade i sve hrvatske branitelje koji su dali svoj život za Domovinu na Gradskom groblju Zadar. Nakon toga služena je sveta misa za 74 poginula i 2 nestala branitelja pripadnika 112. brigade HV.

30.06. Sastanak Izvršnog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije

06.07. Obavještavanje novog pročelnika o udrugama. Na poziv novog pročelnika Upravnog odjela za hrvatske branitelje, udruge, demografiju i socijalnu politiku g. Josipa Vidova naša Udruga je sudjelovala na sastanku zajedno sa ostalim predstavnicima udruga iz Zadarske županije

07.07. Sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske   

17.07 .Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu Udruga je obilježila 30. godišnjicu sjećanja na stradanje Daanijela Čirjaka 04.01.1986. - 17.07.1992. i njegove majke Nade polaganjem cvijeća, paljenje svijeće te molitvom na obiteljskoj grobnici na mjesnom groblju Raštane Gornje Gorica. Dana 17,07.1992. Danijel (6) je poginuo zajedno sa mamom Nadom od minsko-eksplozivne naprave (mine) na području Gorice--Raštana (tadašnjoj zoni razgraničenja). Godine 1997. u teškoj prometnoj nesreći poginuo je Danijelov otac. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele

27.07. Obilježavanje 30.-te obljetnice osnutka 7. Domobranske pukovnije Zadar. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća za poginule, nestale i umrle Hrvatske branitelje pored spomen obilježja križa na Zadarskom gradskom groblju i Sv. misa u crkvi Sv. Šime na poluotoku. Izložba ratnih fotografija i svečana akademija u Providurovoj palači, nakon toga domjenak te koncert Ivice Sikirića Iće na Narodnom trgu

29.07. Udruga je sudjelovala na 8. pokrajinskom hodočašću hrvatske vojske, policije i branitelja u Svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju

04.08. Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana Hrvatskih branitelja  i 27. obljetnice VRO  Oluja  položeni su vijenci i zapaljene svijeće  za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile iz Domovinskog rata ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru

26.08. Udruga je sudjelovala na obilježavanju 29. obljetnice Dan Općine Poličnik i blagdane župnog zaštitnika Galavosijeka sv. Ivana Krstitelja. Polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima, sv. misa, svečana sjednica  Općinskog vijeća, ručak uz druženje.

29.-31.08. Udruga je sudjelovala na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i Udruga Vukovarske majke u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca  i odavanje počasti  na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić župnik župe sv. Filipa i Jakova. Uslijedila je sveta misa za sve poginule , ubijene , nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata.  Svečanost središnjeg obilježavanja upriličeno je Trgu Republike Hrvatske uz prigodna obraćanja nazočnih  Hrvatska još uvijek traga za 1832 nestale osobe iz Domovinskog rata. U sklopu obilježavanja posjetili smo Vodotoranj, Ovčaru, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata te Spomen obilježje osobama nestalih u Domovinskom ratu u Borovu naselju.

13. 09. Povodom obilježavanja Dana obrane Grada Zadra u maloj vijećnici Grada Zadra održan je radni sastanak sa predstavnicima udruga proizišlih iz Domovinskog rata

13. 09. Tradicionalno druženje članova Udruge Brodsko-posavske županije i članova naše Udruge uz degustaciju slavonskih  i dalmatinskih specijaliteta 

14.09. Sudjelovanje na edukaciji u sklopu projekta Razminiranje i društveno gospodarska integracija koji je financiran iz Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Ministarstvo unutarnjih poslova dodjeljuje bespovratna financijska sredstva u iznosu do 100,000,00 kuna za civile žrtve mina i članovi njihovih obitelji koji pokreću novi posao i koji žele unaprijediti postojeći posao. Javni poziv možete vidjeti na našim stranicama.

18.09. Obilježavanje Dana sjećanja na progonstvo mještana Polača. Program obilježavanja započeo je otvaranjem spomen-obilježja u novouređenom parku pokraj srušene župne crkve svetog Kuzme i Damjana u Polači, te polaganjem vijenaca i paljenje svijeća. Prigodni pozdravni govor na početku programa uputio je načelnik g. Tomislav Prtenjača. Na dvjema kamenim pločama između kojih je kameni križ uklesana su imena 2 poginulih branitelja i 8 civila koji su izgubili živote u obrani mjesta Polače. Nakon obilježavanja Sveta misa u župnoj crkvi i druženje u lovačkoj kući.

 

25.09. Obilježavanje 31. obljetnice progonstva žitelja Vukšića i spomen na 15 žrtava Domovinskog rata. Služena je misa zadušnica za sve vukšićke žrtve  u župnoj crkvi sv. Mihovila . Nakon sv. mise prigodni program, polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred centralnog križa kod crkve sv. Mihovila. Srpski agresori su 27.09.1991. godine dva dana uoči nebeskog zaštitnika sv. Mihovila okupirali Vukšić, razorili tri mjesne crkve a cijelo selo spalili. Srpski teroristi su uz potporu tzv. JNA nakon višemjesečnog otpora hrvatskih malobrojnih vukšićkih branitelja zauzeli Vukšić i sve mještane protjerali u četverogodišnje progonstvo. Tijekom okupacije Vukšića mučki je ubijeno devet nevinih civila uglavnom starije dobi. U obrani Hrvatske položilo je šest Hrvatskih branitelja iz Vukšića. 

27.09. Obilježavanje Dana hrvatske policije i blagdana svetog Mihovila polaganjem vijenaca i paljenje svijeća pred spomen obilježjem poginulih i preminulih hrvatskih redarstvenika i vojnika u Domovinskom ratu . Misa zadušnica za poginule policijske službenike u Domovinskom ratu i svečana proslava obilježavanja Dana policije 

28.09. Sastanak Izvršnog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije

01.10. Obilježavanje Dana obrane Grada Zadra. Polaganje vijenaca na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima na Bokanjcu 

02.10. Remete Duhovni susret roditelja ubijene djece hrvatskih stradalnika i hrvatskih branitelja mučenika obrambenog Domovinskog rata na kojem je sudjelovalo i 4 člana Udruge. Tom prigodom Udruzi je dodijeljena ZAHVALNICA - ŽUPA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE REMETE

02.10. U Mariji Bistrici održano je 30. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja i proslavljena je 25. godišnjica utemeljenja Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj na kojem je sudjelovalo 8 članova naše Udruge.

05.10. Obilazak mjesta pogibije hrvatskih branitelja i civila uz odavanje počasti paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, Sveta misa za hrvatske branitelje i civile i Spomen hodnja u čast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima

06.10. Odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima Gradsko groblje Zadar, Spomenik imotskim vitezovima u Zadru  polaganje vijenaca i paljenje svijeća, Spomen obilježje na mjesnom groblju Ploča polaganje vijenaca i paljenje svijeća poginulim hrvatskim braniteljima, Dračevac spomen obilježje na mjestima pogibije hrvatskih branitelja odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, sveta misa  i svečana akademija

07.10. Sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga u Zagrebu

13.10. Sudjelovali smo na on-line edukaciji u organizaciji Zaklade za razvoj civilnog društva pod nazivom Normativni okvir financijskog poslovanja neprofitnih organizacija, planiranje i samo procjena

15.10. Obilježavanje 32. obljetnice SJP "Poskoci" Zadar

21.-23.10. Sportsko-rekreativni i kreativni susret civilnih stradalnika iz Domovinskog rata u Daruvarskim toplicama u organizaciji Zajednice uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja na kojem su sudjelovali i 8 članova naše Udruge. Sportske igre te kreativna radionica, okrugli stol, svečana večera  i tombola, posjet dvorcu grofa Jankovića i vinariji uz degustaciju 3 najbolja vina te prezentacija i degustacija sireva.

23.10. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Obilježavanje stradavanja obitelji Baković, otac Ivan,  djeca Marija (10.07.1982.-23.10.1992.) i Ante (14.12.1984.-23.10.1992.) Udruga je obilježila tužnu godišnjicu pogubljenja obitelji Baković na mjestu spomen-obilježja cesti Pakoštane-Vrana te u Banjevcima na obiteljskoj grobnici polaganjem cvijeća, paljenje svijeća i molitva. Tko su monstrumi koji su ubili dvoje djece i oca? Antu od osam i Mariju od deset godina. Nažalost za zločin nitko nije odgovarao. Počivajte u miru Božjem naši Hrvatski anđeli.

27.10. Odabrani laureati za priznanja Grada Zadra među njima naša Udruga

31.10. Uoči blagdana Svih svetih i Dušnog dana ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju u Zadru položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule hrvatske branitelje, civilne žrtve Domovinskog rata i sve preminule. 

01.11. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Jure Čirjek (11.12.1988.-01.11.1994.) Udruga je zajedno sa obitelji Čirjak u selu Popovići kod Benkovca obilježila tužnu godišnjicu sjećanja na Juru i njegovo stradavanje polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te zajedničkom molitvom. Nakon polaganja druženje sa obitelji. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

04.11. U punoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je projekcija dokumentarnog filma "Hrvatski anđeli rata" redatelja Jakova Sedlara u organizaciji naše Udruge i Udruge ratnih veterana 9.gbr."Vukovi". Riječ je o dokumentarcu o stradavanju hrvatske djece tijekom velikosrpske-agresije na Hrvatsku u kojem svojim svjedočanstvima sudjeluju i tri člana naše Udruge

14.11. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Dubravko Rnjak (11.02.1977.-14.11.1991.)Udruga je zajedno sa obitelji Rnjak na Bokanjcu obilježila tužnu godišnjicu sjećanja na Dubravka i njegovo stradavanje polaganjem cvijeća, paljenje svijeća te zajedničkom molitvom. Nakon polaganja druženje sa obitelji. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele. 

16.11. PERSONA NON GRATA   U prepunoj sportskoj dvorani O Š Vladimira Nazora u Škabrnji u organizaciji naše Udruge a povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje predstavljena je zbirka pjesama "Persona non grata" autora Denisa Gurlice člana naše Udruge. Uz autora na predstavljanju su govorili prof. Marija Obad, književnica Julienna Bašići Ljubica Krcić. Program je otvoren recitacijama nekoliko pjesama iz zbirke koja je govorila profesorica hrvatskog jezika Stipana Banić te kod prisutnih izazvala posebne emocije. Voditelj programa bio je Mijo Brkić. Nakon programa domjenak uz druženje i potpisivanje knjige. Na predstavljanju su prisustvovali i izaslanica podpredsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja g. Tome Medveda, gđa. Amalija Mišlov Blagojević iz UO za hrvatske branitelja, udruge, demografiju i socijalnu politiku g. Davor Lonić, načelnik općine Škabrnja g. Ivan Škara, saborski zastupnici, gosti iz Zagreba, brojna izaslanstva udruga proizišlih iz Domovinskog rata, članovi naše Udruge i mještani Škabrnje. Financiranje su omogućili Zadarska županija, općina Škabrnja, općina Polača i Grad Nin. Zahvaljujemo ravnatelju škole g. Marinu Pavičiću. Također zahvaljujemo svima prisutnima na tužnoj večeri u spomen na sjećanje na sve žrtve Vukovara i Škabrnje. Zahvaljujemo i medijima što su popratili događaj.

18.11. Povodom sjećanja na sve žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na Vukovar i Škabrnju Udruga je sudjelovala na 31. obljetnici na komemorativnom programu u Ambaru nakon toga krenula je kolona sjećanja - hodnja do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položila Zajednica udruga  hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske predvođenom predsjednicom naše Udruge gđom Ljubicom Krcić i članovima naše Udruge. Nakon polaganja održana je Sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata te za žrtve Vukovara i Škabrnje. Nakon Sv. mise krenula je hodnja "Korak po korak" do Spomen obilježja i Središnjeg križa na groblju sv. Luke gdje su službena izaslanstva te članovi obitelji poginulih branitelja i civila položili vijence i zapalili svijeće na Spomen-obilježju i Središnjem križu na groblju sv. Luke.

19.11. "Da se ne zaboravi! Obilježena je 31. obljetnica stradanja Nadina. Nakon stradavanja Škabrnje, agresor su počinili teški zločin ubivši 14 civila, 5 branitelja a tri civila se i dalje vode kao nestale. Selo je okupirano, opljačkano i potpuno spaljeno. Isti dan palo je i Borovo naselje. Obilježavanje je započelo kolonom sjećanja kroz Nadin i misnim slavljem za sve nadinske žrtve . Nakon sv. mise svi sudionici uputili su se do spomen obilježja gdje su se poklonili žrtvama, položili vijence i zapalili svijeće. U polaganju vijenaca sudjelovale su obitelji i rodbina stradalih, izaslanstvo predsjednika sabora RH koji je predvodio Rade Šimičević, državni tajnici Špiro Janković i Branko Hrg koji su bili nazočni u ime vlade RH naša Udruga sa Koordinacijom Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te brojni drugi.

21.11. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Jure Gospić (16.07.1984.- 21.11.1991.) Udruga je zajedno sa obitelji obilježila tužnu godišnjicu sjećanja na Juru Gospića i njegovo stradavanje. Položili smo cvijeće, i zapalili svijeću na obiteljskoj grobnici u Pridrazi. Počivaju miru Božjem Hrvatski anđele.

21.11. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Marko Majica (21.02.1982.- 21.11.1994.) Udruga je zajedno sa obitelji obilježila tužnu sjećanje na Marka Majicu i njegovo stradavanje. Položili smo cvijeće i zapalili svijeću na obiteljskoj grobnici u Sv. Filipu i Jakovu , poslije smo se družili sa obitelji. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele

22.11. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji Perica Turčinov (08.08.1976.- 22.11.1991.) Udruga je obilježila tužno sjećanje na Pericu Turčinov i njegovo stradavanje . Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele

24.11. Povodom Dana grada Zadra te blagdana sv. Krševana zaštitnika grada Zadra Udruga je dobila nagradu grada Zadra za zapažene uspjehe u promicanju istine i očuvanju vrijednosti Domovinskog rata te za dijela humanosti. U ime Udruge nagradu je primila gđa Ljubica Krcić dugogodišnja predsjednica udruge. Čestitamo svim članovima Udruge na nagradi Grada Zadra.

26.11. U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata RH održana je edukacija "Poslovno dopisivanje" u Zagrebu. Na edukaciji je sudjelovalo četiri člana naše Udruge. Edukaciju je financirala Zaklada za razvoj civilnog društva.

28.11. Održan je radni sastanak povodom obilježavanja 30. obljetnice VRO Maslenica "93.-2023. Na sastanku su sudjelovale Udruge veterana ratnih postrojbi, civilnih i braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s područja Zadarske županije

02.12. Udruga je prisustvovala obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Zadru koje je organizirala Udruga Tjelesnih invalida Zadar pod motom "Zajedno smo jači"

02.12. Položili smo vijence i zapalili svijeće u znak sjećanje  na 11 stradalih civila mještana Šopota tokom Domovinskog rata podno spomen obilježja Kapelice iSv. Nediljice. Četveročlana obitelj Marinović - Luka, Vuka, Stipe i Gordana mučki su ubijeni 2. prosinca 1992. godine a tijekom Domovinskog rata u Šopotu je poginulo 11 mještana. Za ovaj zločin nitko nije odgovarao

03.12. U organizaciji Zajednice udruga Udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske naša Udruga je prisustvovala na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Zagrebu. Povodom istog održan je Okrugli stol "Razina uključenosti osoba s invaliditetom u društvene aktivnosti. Na navedenom je sudjelovalo četiri člana naše Udruge

12.12. Sastanak Izvršnog odbora Udruge

17.12. Povodom nadolazećih blagdana održan je Božićni domjenak u prostorijama Šahovskog kluba Zadar. Zahvaljujemo se mnogobrojnim gostima i članovima Udruge na dolasku. Posebna zahvala članicama Udruge koje4 su napravile domaće kolače, zahvaljujemo i našem domaćinu Šahovskom klubu Zadar

18.12. Obilježili smo 31. obljetnicu sjećanje na stradanja 6 hrvatskih civila mještane Jasenica ubijenih u Domovinskom ratu uz prisustvo obitelji poginulih, članova naše Udruge, predstavnike općine Jasenice. Služena je Sveta misa zadušnica u crkvi sv. Jeronima u Jasenicama. Nakon mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomen obilježju (kapelici) Meko Doci - Velebit.

18.12. Obilježena je 31. godišnjica pogubljenja 11 civila u mjestu  Bruška zaseok Gornji Marinovići koji se dogodio dana 21.12.1991. Služena je Sveta misa zadušnica u župnoj crkvi u Bruškoj. Nakon mise na spomen obilježju u Gornjim Marinovićima položili su vijence i zapalili svijeće članovi obitelji poginulih civila, naša Udruga, braniteljske udruge, gradonačelnik grada Benkovca g. Tomislav Bulić, dogradonačelnik grada Benkovca g. Tomislav Klarica i dr.

31.12. Obilježili smo 31. obljetnicu stradanja hrvatskih branitelja i civila mještana Pridrage i Novigrada molitvom polaganjem vijenaca i svijeća kod spomen obilježja u Pridrazi. Zapalili smo svijeće i kod spomenika u znak sjećanja na 1. hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.