Aktivnosti program/projekt 2022:

03.01. Obilježavanje 30. godišnjice Dana obrane Općine Poličnik polaganjem vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima i civilima u Suhovarima te na centralnom križu pred Crkvom Sv. Nikole u Poličniku. Poslije polaganja Sv, Misa te domjenak u sportskoj dvorani. Sudjelovali su obitelji iz Kaštela, PUME Varaždin, Koordinacija Udruga Zadarske županije, Specijalna policija, 112  Brigada, Dragovoljci i branitelji općine Poličnik, izaslanik ministarstva hrvatskih branitelja Tome Medveda g. Darko Nekić, predstavnici grada Zadra i Zadarske županije.

08. 01.  HRVATSKI ANĐELI Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu Zadarske županije - Danas je obilježena obljetnica stradanja Hrvoja Perića (24.03.1975. - 08.01.1991.) Udruga je zajedno sa članom obitelji položila cvijeće, zapalila svijeću te izmolila molitvu u spomen na poginulog Hrvoja na obiteljskoj grobnici u Zemuniku Donjem. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

18.01. Sjećanje na ratni zločin u Erveniku. Obilježena je 30. obljetnica stradanja četveročlane obitelji Čengić iz Ervenika koja je mučki ubijena 18. siječnja 1992. godine. Tada su pripadnici tzv. Krajinske milicije ni krive ni dužne, zvjerski u podrumu obiteljske kuće ubili, zapalili i zaklali oca Dragu (39)  majku Nevenku (31) i njihovu dvojicu maloljetnih sinova , Slobodana (11) i Gorana (4). Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na obiteljskoj grobnici obitelji Čengić i na spomen obilježju ispred obiteljske kuće Čengićevih. Za ovaj monstruozan zločin odgovarala je tek jedna osoba dok preostalih sedam krvnika koji su sa  Damirom Travicom bili optuženi za ratni zločin još uvijek nisu dostupni hrvatskim vlastima. Nakon odavanja počasti obitelji Čengić odali smo počast Ivici Pešutu na mjestu pogibije ispred spomenika u Biovčinu selu.

19.01. Sastanak Udruge i gradonačelnika grada Benkovca gosp. Tomislava Bulića povodom imenovanja Ulice hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata koji se planira u mjesecu lipnju 2022. godine za vrijeme obilježavanja Dana grada Benkovca. 

21.01. Povodom posjeta predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Zadarskoj županiji zajedno sa ministrom mora , prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministricom poljoprivrede Marijom Vučković započet je u Maslenici polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica "93. Na poziv Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovala i naša Udruga.

21.01. Povodom obilježavanja 29. Obljetnice VRO Maslenica "93. dočekali smo goste, Udrugu veterana oklopne bojne 5. GBR Hv Sokolovi iz Vinkovaca

22.01. Obilježili smo 29. obljetnicu početka VRO Maslenica "93. odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Središnjem križu , Gradsko groblje u Zadru, na spomen obilježje 3. bojne 4. bardijske brigade Imotski sokolovi, te program u parku u uvali Jazine kod spomenika hrvatskim braniteljima - Kocke, mimohodom postrojbi sudionica operacije s ratnim zastavama povodom 29. obljetnice VRO Maslenica uz pratnju Orkestra OSRH i predstavnika udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Održana je sveta misa za Domovinu u crkvi sv. Šime, polaganje vijenaca na spomen obilježju 3. gardijske brigade  Kune u Kašiću, 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, kod spomen obilježja križa kod Masleničkog mosta za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica "93. održana je sv. misa u crkvi sv. Frane, Podprag

25. 01. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji Udruga je zajedno sa roditeljima i obitelji ubijene djece položila cvijeće, zapalila svijeće i izmolila molitvu u spomen na poginulog Miljenka Šljepicu (16.01.1979.-25.01.1993.) na Gradskom groblju Zadar i Davora Zelića (16.01.1975.-25.01.1993.) na mjesnom groblju Popovići. Poslije smo se družili s obiteljima. Za vrijeme VRO Maslenica "93. dana 25.01.1993. zajedno su poginuli Davor Zelić i Miljenko Šljepica od nagazne mine na Pločama kod Zadra. 

26.01. U organizaciji općine Jasenice obilježena je 29. obljetnica sjećanja na ubijene civile, mještane Zatona Obrovačkog. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća te molitva na spomen obilježju -kapelica u Maričićima Gornjim, Sveta misa nakon obilježavanja u crkvi sv. Josipa u Obrovcu, nakon mise druženje uz večeru.

02.02. Održan je sastanak Koordinacije braniteljskih i stradalničkih udruga u prostorijama Udruge DVDR Zadar

12.02. Povodom 29. obljetnice VRO Maslenica "93. u Novigradu odavanje počasti poginulim hrvatskim braniteljima, polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju 145. brigade HV, HRM i 2. gardijske brigade Gromovi, te polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen obilježju braniteljima i civilima mještanima Paljuva.

13.02. Povodom stradanja nevinih žrtava iz Medviđe tijekom Domovinskog rata polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježju u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM. Nakon toga Sv. Misa Zadušnica u crkvi Sv. Ivana Krstitelja. U zaseoku Erstići 09. veljače 1993. godine srbočetnici su ubili 10 nedužnih hrvatskih civila Zloćin je uslijedio kao odmazda za pothvat Hrv. vojske u Akciji Maslenica. Počinitelji su poznati ali nažalost, do danas nitko nije odgovarao za ove zločine, unatoč tome što se znaju imena egzekutori. Najmlađa žrtva imala je nepunih 18 a najstarija 88 godina. U Medviđi je tijekom Domovinskog rata ubijeno još 8 hrvatskih civila. 

13.02. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je položila cvijeće, zapalila, svijeću te izmolila molitvu u znak sjećanja na 29. godišnjicu ubojstva Mire Erstić (07.03.1975.- 09.02.1993. ubijena u Medviđi). Prilikom granatiranja Biograda n/m poginula je Stoja Erstić, njezina majka.

24.02. Sastanak Izvršnog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije 

03.03. Sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske 

04.03. Sastanak Nadzornog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata

09. 03. Održan sastanak Izvršnog odbora Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije

12.03. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća te molitva u znak sjećanja na poginulog hrvatskog branitelja Nenada Mataka Mehu

17.03. Obavijest članovima - U subotu 19.03.2022. u Domu sindikata će se održati 6. Izborna skupština i 24. obljetnica osnutka Udruge. Pozvani su svi članovi Udruge putem telefona. Danas su naše članice očistile i pripremile prostorije Doma sindikata za skupštinu. 

18.03. Članovi Udruge su sudjelovali na radionici/edukaciji u okviru projekta "Razminiranje i društveno -gospodarska integracija" financiranog u okviru Švicarsko-hrvatskog programa suradnje. Edukacija se održala u Centru za razvoj i edukaciju u Poličnik.

19.03. U Domu sindikata održana je 6. Izborna skupština i 24. Obljetnica osnutka Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije koja je jednoglasno izabrala za predsjednicu Udruge gđu. Ljubicu Krcić te za dopredsjednicu gđu. Miru Šljepicu , zatim tijela Udruge, Izvršni i Nadzorni odbor Časni sud, Tajnicu, Likvidatora, zastupnika Udruge u Zajednicu udruga, delegate za Sabor Zajednice udruga i člana Nadzornog odbora za Zajednicu udruga. Nakon završetka Skupštine domjenak i druženje. Župan Božidar Longin se ispričao zbog ne mogućnosti dolaska  te poželio Udruzi sve najbolje  u budućem radu. Zahvaljujemo svim prisutnima, članovima Udruge, gostima te medijima na nazočnosti.

21.03. Umrla Vesna Bosanac ravnateljica vukovarske bolnice

21.03. Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća te molitvom obilježena je 30. obljetnica stradanja šestero nedužnih civila svi prezimena Arbanas - Anica, Kosara, Ljubica, Marijan i Mirko, te sjećanje na dane progonstva hrvatskog stanovništva. Smilčić je stradao u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Tada su srpski odmetnici uz pomoć JNA počinili ratne zločine u ovom selu, ubijali nedužne civile, mučili, silovali žene, iza sebe  su ostavili pustoš. Polaganju su prisustvovali obitelji ubijenih civila, izaslanstva Grada Benkovca kojeg je predvodio gradonačelnik Tomislav Bulić, Boris Erceg, Udruga, predstavnik Policijske postaje Benkovac i predstavnici Udruge 9. GB Vukovi Benkovac

21.03. Udruga je zajedno sa obitelji položila vijenac, zapalila svijeće, izmolila molitvu u Podgrađu kod Benkovca na spomen- obilježju i mjestu ubojstva, Nikoli Niki Žiliću nevinoj civilnoj žrtvi velikosrpske agresije koji je 21. ožujka 1992. godine mučki ubijen sa 4 metka na kućnom pragu. Poslije smo se družili s obitelji.

21.03. Povodom obilježavanja 29. obljetnice pogibije pripadnika 7. domobranske pukovnije i 93. krila HBZ poginulih u Škabrnji 18. i 23.03.1993. u obrani dostignutih crta VRO "Maslenica" odali smo počast poginulim hrvatskim braniteljima. Održana je Sv. misa zahvalnica za poginule hrvatske branitelje u Crkvi Svi Svetih na groblju Sukošan -Debeljak te polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Središnjeg križa na Mjesnom groblju Sukošan-Debeljak 

26.03. Obilježavanje 9. godišnjice smrti hrvatskog branitelja i predsjednika UDVDR-a Zadar Bože Belića. Sveta misa zadušnica u crkvi Srca Isusova te polaganje vijenaca na Gradskom groblju Zadar 

28.03. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji- 28.03. Udruga je zajedno sa članovima obitelji položila cvijeće, zapalila svijeće te izmolila molitvu u spomen na poginulu djevojčicu Martinu Bibić (28.12.1984.-28.03.1993.) Poslije smo se družili sa obitelji. Martina je poginula tokom granatiranja  grada Zadra. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

06.04.  Na poziv župana Zadarske županije održan je radni sastanak na kojem se prezentiralo idejno rješenje spomen područja Za Dar Domovini te nas izvijestili o daljnjim aktivnostima na pripremi projektne dokumentacije i provedbi projekta

08.04. Na Katoličkom groblju u Tenja ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 11 civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, mještana Tenje ekshumiranih u studenom 2021. godine iz masovne grobnice u Boboti u Vukovarsko-srijemskoj županiji

09.04. U Zagrebu je održan VIII Izborni sabor Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske na kojem je sudjelovalo 7 članova Izvršnog odbora (delegati sabora) naše Udruge. Za predsjednicu Zajednice izabrana je gđa, Julijana Rosandić, a za dopredsjednice gđa. Ljubica Krcić i gđa. Ružica Bisaha. Za člana Nadzornog odbora Zajednice izabran je g. Hinko Brandejz (član Izvršnog odbora naše Udruge). Nakon Sabora naša Udruga je nastavila druženje uz prigodan ručak i sastanak Izvršnog odbora u Karlovcu.

18.04. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji 18.04.2022. Udruga je i ove godine zajedno sa članovima obitelji položila cvijeće, zapalila svijeće te izmolila molitvu u spomen na poginulu djecu Marija Uskoka (11.09.1979.-18.04.1993.) na mjesnom groblju u Lisičićima, i Marina Karamarka (26.04..1980. - 18.04.1993.) kojem su preminula oba roditelja, na mjesnom groblju u Kruševu. Obitelj Uskok i Karamarko su kao izbjeglice bili smješteni u gradu Zadru. Marijo i Marin su zajedno poginuli od tzv. "zvončića", tom prilikom je Marijeva sestra Nikolina ranjena. Počivajte u miru Božjem Hrvatski anđeli..

20.04. Polaganjem vijenaca podno Središnjeg križa na Gradskom groblju te svečanom sjednicom Županijske skupštine obilježili smo Dan Zadarske županije

23.04. U povodu blagdana Sv. Jurja, nebeskog zaštitnika Raštevića, polaganje vijenaca, paljenje svijeća te molitva na spomen-obilježju hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima Domovinskog rata Raštevića. Nakon polaganja domjenak i druženje.

23.04. Na poziv Udruge ratnih veterana 9. gbr. Vukovi podružnica Benkovac naša Udruga je sudjelovala na obilježavanju 30-te godišnjice osnutka 9.GBR Vukovi te okupljanje bivših pripadnica brigade Vučica. Nakon mise zadušnice u crkvi rođenja Blažene Djevice Marije u Benkovcu program je nastavljen na trgu Dr. Franje Tuđmana u Benkovcu odavanjem počasti ispred spomenika braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku. Na lokacijama obilaska stradavanja hrvatskih civila Bruška - Gornji Marinovići i Medviđa dočekala ih je voditeljica programa gđa. Ljubica Krcić predsjednica naše Udruge koja je zajedno sa našim članovima udruge, Ljiljana Marinović i Mica Mršić okupljenim Vučicama predočila strahote koje su se dogodile u tim mjestima prije trideset godina, a od ruku srbočetničkih hordi. Vučice i svi ostali gosti imali su priliku čuti strašna svjedočanstva od neposrednih svjedoka događaja čiji su članovi obitelji ubijeni. Na oba dvije lokacije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana je počast svim hrvatskim civilnim žrtvama Domovinskog rata. Vijence su zajednički polagali i zapalili svijeće članovi 9. GBR i Vučice, naša Udruga i Udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar,. Nakon programa zajednički ručak i druženje. Hvala Udruzi 9. GBR Vukovi na pozivu i druženju 

01.05. HRT 1 u 20,10 h prikazan je dokumentarni film "Od toga dana" priča o roditeljima koji su pretrpjeli najveći i nenadoknadiv gubitak, pogibiju svojega djeteta. Scenaristica i redateljica Slavica Šnur.

05.05. Održan je sastanak Izvršnog odbora Udruge

18.05. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je zajedno sa obitelji obilježila sjećanje na Nedjeljka Gagića (25.01.1975. - 18.05.1992.). Položili smo cvijeće, zapalili svijeće te izmolili molitvu na obiteljskoj grobnici u Biogradu n/m. Nakon polaganja i molitve druženje s obitelji. Nedjeljko (17) je poginuo prilikom granatiranja Biograda na Moru 18.05.1992. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

20.05. Udruga je bila nazočna na obilježavanju 30. obljetnice vojne akcije Jaguar. Polaganje vijenaca na Gradskom groblju Zadar započelo je obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja brda Križ. Nakon toga predstavnici branitelja, sudionici akcije i predstavnici lokalne i državne vlasti sudjelovali su na svečanoj akademiji koja se održala na samom brdu Križ. Tadašnji zapovjednici 159. brigade i organizatori akcije Frane Šarić i Ivan Vitanović prisjetili su se ratnih zbivanja tih dana u svibnju 1992. i akcije koja je bila od iznimne važnosti za Zadar i neposrednu okolicu. Akademiji su nazočili i izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Špiro Janković. izaslanik ministra obrane državni tajnik Branko Hrg, župan Božidar Longin, gradonačelnik Zadra Branko Dukić, načelnik općine Bibinje Šime Sekula, i brojni drugi uzvanici.

26.05. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji 26.05.2022. Udruga je zajedno sa obitelji obilježila sjećanje na na Tomislava Sučevića (10.06.1973.- 26.05.1992.). Položili smo cvijeće, zapalili svijeće te izmolili molitvu na obiteljskoj grobnici u Galovcu. Nakon toga smo se družili sa obitelji. Na današnji dan 26.05.1992. prilikom granatiranja grada Zadra četiri mladića su se sklonila u podrum a zatim je nepoznati počinitelj bacio bombu. Tom prilikom se Tomislav Sučević bacio na bombu kako bi spasio živote svojih prijatelja te poginuo. Jedan od prijatelja je zadobio teške ozljede oka. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

27.05. Povodom Dana državnosti 27.05.2022. na Gradskom groblju u Zadru položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile. 

30.05. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Udruga je obilježila sjećanje na Vladimira Vrkića (30.03,1980.- 30.05.1995.) polaganjem cvijeća, paljenjem svijeće te molitvom na Gradskom groblju u Zadru. Vladimir je poginuo na današnji dan 30.05.1995. od mine u mjestu Dobra Voda u blizini grada Benkovca. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele.

02.06 Održan sastanak Izvršnog odbora Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske u Zagrebu

03.06. Sjećanje na ubijenu djecu u Domovinskom ratu u Zadarskoj županiji. Danas je Udruga zajedno sa obitelji obilježila sjećanje na Šimu Baričića (22.09.1990.- 03.06.1993.) polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća te molitvom na obiteljskoj grobnici . Šime je najmlađa žrtva srbočetničke agresije u Zadarskoj županiji , imao je samo 3 godine kada je ubijen tokom napada na Sveti Filip i Jakov. Počivaj u miru Božjem Hrvatski anđele

10.06. U organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI i predsjednika udruge g. Đure Glogoškog a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, održan je Okrugli stol na temu "Utjecaj i posljedice negativne percepcije društvenih skupina prema hrvatskim braniteljima na kojem je prisustvovala Naša Udruga

10.-12.06. Udruga je sudjelovala na 20. Susretu sjećanja na poginulu djecu u Domovinskom ratu "Mali križ-velika žrtva" u organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Hrvatske. U Crkvi svetog Trojstva služena je sveta misa, nakon čega su, u spomen i sjećanje na 402 djece, koja su ubijena u Domovinskom ratu, zapaljene svijeće i položeni vijenci ispred spomen obilježja "Prekinuto djetinjstvo" 

11.06. Povodom obilježavanja Dana grada Benkovca polaganje vijenaca, paljenje svijeća i molitva za sve poginule hrvatske branitelje i civile na Gradskom groblju, te Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Benkovca

12.06. Obljetnica sjećanja na stradanje civila u Rodaljicama (Luka i Grgica Šunić, Marija Šunić, Milka Grgas, Josip Grgas) Udruga je položila vijenac i zapalila svijeće u sjećanje na 30. godišnjicu pogubljenja nedužnih civila u Domovinskom ratu u mjestu Rodaljice.